Hvad er ÅOP?

Når du agter at optage et lån, er der visse begreber, du skal være bevidst om. ÅOP er en ret væsentlig term, som har stor betydning for, hvor meget du reelt skal betale om året for dit eventuelle lån.

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og det er et tal, der skal oplyses og deklareres klart og tydeligt i forbindelse med udbuddet af et lån. Gennemsigtighed er et lovkrav, da forbrugerne ikke skal vildledes med snoede forklaringer og skjulte gebyrer.

Der er nu intet farligt ved ÅOP – ud over du skal være opmærksom på procenten heraf. ÅOP er en rigtig god måde til at få afdækket, hvor meget et lån koster i faktiske tal om året. Det er særligt gavnligt, når du skal sammenligne to lån med hinanden for at se, hvilket et lån, der bedst for dig og din økonomi.

Forskel i pris på lån

Den årlige omkostning i procent er ikke kun et udtryk for renten på det pågældende lån, men også for alle de andre omkringliggende gebyrer og omkostninger, som er forbundet med at stifte lånet. Herunder tæller stiftelsesgebyr, administrationsgebyr, forsikringsgebyr mv.

Hvis du vil sammenligne to typer lån i forhold til deres ÅOP, er de kun sammenlignelige, hvis de har samme størrelse og løbetid. Du kan altså ikke få et retvisende billede, hvis du sammenligner et lån med hurtig udbetaling på 5.000 kroner med en løbetid på 12 måneder med et forbrugslån på 50.000 kroner fordelt over 72 måneder.

ÅOP’en vil være langt højere ved kortfristede lån, og derfor kan de virke skræmmende, hvis du sammenligner to typer lån, som ikke bør sidestilles på dette parameter.