Hvad er kreditomkostninger?

Hvis du ønsker at stifte et lån hos en bank eller låne købe en computer på afbetaling, skal du altid betale renter for at få lov at låne deres penge. Det er ligesom de penge, de skal tjene på at låne pengene ud til dig i stedet for selv at have dem stående.

Men det er ikke kun en rente, du skal betale. Typisk er der nogle såkaldt kreditomkostninger, som også skal betales for selve lånet. Kreditomkostningerne er prisen for, hvor meget det reelt koster dig at optage det lån, du gerne vil have. Disse opgøres i renter og gebyrer og opgives i fulde, kontante beløb. Når du vil optage et lån, er der altid deklareret, hvad de faktiske kreditomkostninger er. Du kan derfor være helt sikker på, hvor meget, du kommer til at betale tilbage – dog kan det variere, hvis lånet har en variabel rente frem for en fast rente, hvilket du bør holde øje med.

Beregn dine kreditomkostninger

Ved beregning af kreditomkostninger lægger man alle renteudgifter sammen med de gebyrer, som det koster at stifte lånet. Det kan fx være stiftelsesgebyr og administrationsgebyr. Disse lægger man sammen med selve lånebeløbet, og tilsammen udgør de altså de faktiske kreditomkostninger, som det vil koste dig at låne.

Du kan dog trække renterne fra i skat, så du får en slags kompensation fra staten, fordi du skylder penge. Hvor meget du lige kan spare, kommer helt an på, hvor meget du har lånt, og hvor høj renten er på det pågældende lån. Du kan dog ikke trække gebyrer fra i skat – de ligger helt fast.