Hvad er effektiv rente?

Det er en jungle at bevæge sig rundt i alle de termer, man egentlig bør have styr på, når man fx vil låne penge i en bank eller hos et andet kreditinstitut.

Det kan være en god investering af ens tid, da det vitterligt kan spare en penge, hvis man ved, hvad man skal se efter. Fx skal man være opmærksom på den såkaldte effektive rente, som er den rente, der angiver bankens samlede fortjeneste i den periode, hvor man låner penge af dem.

Da man i dette tilfælde bliver låntager, indregner man den effektive rente udover den nominelle rente, øvrige omkostninger, kurstab, etableringsgebyr osv. til långiver, når man stifter et lån.

Effektiv rente på lån

Vælger man et lån med kortere terminer, vil man typisk se en højere effektiv rente, end hvis man låner med længere terminer.

Hvis man fx har en månedlig rentetilskrivning, vil den effektive rente være højere end ved fx ved en kvartalsvis rentetilskrivning. Den effektive rente er altså den faktiske årlige forrentning af ens lån, som er afhængig af den pålydende rente samt måden, der bliver afdraget på.

Typisk vil den effektive rente optræde som ÅOP i stedet, når du ser efter lån. Det er den årlige omkostning i procent, som altid er tydeligt angivet ved optagelse af et lån, og den er værd at holde øje med, hvis man vil sammenligne to lån, der minder om hinanden. Disse lån skal dog være af samme beløbsstørrelse og have samme løbetid, før de er sammenlignelige i forhold til den effektive rente/ÅOP.